Plasma Cleaner


Een plasma cleaner is een uitstekend systeem voor het reinigen van kunststoffen, metalen, glas en keramische materialen. Bij SINVACON in Gavere vindt u een ruim aanbod systemen voor oppervlaktereiniging met plasma. Deze systemen zijn beschikbaar voor verkoop en verhuur. Ook kunt u bij ons terecht voor het uitvoeren van verschillende plasmabehandelingen. Lees verder en ontdek de voordelen van oppervlaktereinigingen met plasma.

De voordelen van een oppervlaktereiniging met een plasma cleaner

Plasma oppervlaktereiniging vervangt meer en meer de traditionele manieren van reinigen, waarbij solventen of vloeistoffen op waterbasis worden gebruikt. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen van deze techniek:

  • Reinigen met plasma verhoogt het rendement. Niet efficiënte nat-chemische reinigingsprocedures geven aanleiding tot hogere kosten en lagere rendementen. In sommige gevallen is zelfs een langdurige reiniging enkel in staat om minimale hoeveelheden organisch materiaal te verwijderen.

  • Een plasma cleaner beperkt schade aan het milieu. Nieuwe richtlijnen zullen in de toekomst het gebruik van milieuonvriendelijke chemicaliën meer en meer beperken (bv. trichloorethyleen). Plasma is echter milieuvriendelijk en kan dus nog altijd worden gebruikt.

  • Plasmareiniging levert een superschoon oppervlak waarbij de organische verontreinigingen door het plasma efficiënt worden verwijderd. Hierdoor is het oppervlak beter te bevochtigen, wat leidt tot een betere hechting bij het verlijmen of solderen. Ook wordt de schuif-en treksterkte wel 2 tot 10 maal hoger.

Verschillende toepassingen van plasma cleaners

Een plasma cleaner kent vele toepassingen in verschillende sectoren. Zo wordt dit systeem onder andere gebruikt bij het vervaardigen van elektrische componenten, medische implantaten en stents en bij rubber-metaalverbindingen. Dit gebeurt in verschillende sectoren en industrieën, zoals de auto-industrie, medische sector en bij research en development.

Contaminated surface

Verontreinigd oppervlak

Cleaning

Werking plasmareiniging

Cleaned surface

Het gereinigde oppervlak

Hoe werkt een plasma cleaner?

Een oppervlaktereiniging met plasma bestaat uit drie delen:

  • Ultraviolet licht. Het ultraviolet licht in het plasma is heel efficiënt bij het verbreken van de meeste organische verbindingen (zoals olie en vet) van het verontreinigde oppervlak.

  • Zuurstofionen. Een tweede reinigingseffect ontstaat door de energierijke zuurstofionen in het plasma. Deze ionen reageren met de organische verontreinigingen en vormen hoofdzakelijk water (H2O) en koolstofdioxide (CO2), die continu worden afgevoerd door de vacuümpomp.

  • Plasmareiniging van geoxideerd materiaal. Indien het oppervlak uit geoxideerd materiaal, zoals zilver of koper bestaat, wordt zuurstof vervangen door een inert gas, zoals argon of helium. De plasma geactiveerde atomen zorgen nu voor een moleculaire zandstraal die de organische verontreinigingen verbreekt. Ook hier worden de verontreinigingen verdampt en via de vacuümpomp afgevoerd tijdens het proces.

Vraag naar onze plasma cleaner systemen

SINVACON biedt klanten in Nederland en België een ruim aanbod plasma cleaner-systemen. Zowel lagedruk plasmasystemen als atmosferische systemen behoren tot de mogelijkheden. We bieden verschillende groottes en configuraties met verschillende soorten besturingen. Zo vindt u altijd de juiste plasma cleaner voor uw toepassingen. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies via het contactformulier. U bereikt ons ook telefonisch op +32(0)478 54 69 68.

Provinciebaan 102, B-Gavere
BE 0502.711.309
+32 (0)478 54 69 68
pascalverheyen@sinvacon.be

SINVACON