Hydrofiele en hydrofobe plasma coating


Plasma coating, en in het bijzonder hydrofiele en hydrofobe coating, is een veelgebruikte techniek in verschillende sectoren en industrieën. Deze technologie biedt dan ook vele voordelen. Zo is het mogelijk om met plasmatechnologie PDMS en andere materialen te behandelen met een coating voor een goede verbinding en om het oppervlak te verstevigen. Lees verder en ontdek meer over deze technologie en systemen bij SINVACON, gevestigd te Gavere.

ultra schoon oppervlak

het oppervlak is beter te bevochtigen

de schuif- en treksterkte wordt 2 tot 10 keer hoger

een betere hechting (bij verlijmen of solderen) van polymeren, glas, metalen en keramische materialen

Wat is plasma coating?

Plasma coating is een van de meest boeiende toepassingen van plasmatechnologie. Eerst wordt het oppervlak met plasma gereinigd of geactiveerd, waarbij de bindingen in de toplaag van het oppervlak worden verbroken. Door activatie of ‘hygienic surface treatments’ ontstaan er nieuwe chemische functionaliteiten met volledig nieuwe eigenschappen. De bulkeigenschappen van het onderliggende materiaal worden hierbij niet aangetast. Tijdens de hydrofiele of hydrofobe plasma coating wordt met een katheter een nanolaag polymeer gevormd op het volledige oppervlak van een voorwerp. Deze laag vormt een volledig nieuw oppervlak. De coating is typisch minder dan 1/100 van een mensenhaar, kleurloos, geurloos en tast het uitzicht en het gevoel van het materiaal niet aan.

Surface before treatment

Vóór behandeling

Polymerisation

Polymerisatie

After treatment

Na behandeling

Hydrofiele en hydrofobe coating

Plasma coatings kunnen worden onderverdeeld in twee soorten:

Hydrofiele plasma coating. Hierbij wordt een specifieke precursor gekozen die een permanente coating met een zeer hoge oppervlakte energie vormt. De coating is zeer dun, kleurloos en geurloos en tast het materiaal niet aan.

Hydrofobe plasma coatings. Hierbij wordt een specifieke precursor gekozen die een permanente coating met een zeer lage oppervlakte energie vormt. De coating is, net als de hydrofiele plasma coating, zeer dun, kleurloos en geurloos en tast het materiaal niet aan.

Vóór de behandeling

Oppervlak na behandeling

Toepassingen van deze technieken

Plasma coating biedt een enorm potentieel om de functies van een materiaal te versterken in diverse industrieën, zoals textiel, levensmiddelen, verbruiksgoederen en vele andere toepassingen. Zo wordt hydrofiele plasma coating gebruikt om een beschermende of barrière coating aan te brengen en om bio-moleculaire absorptie te verbeteren. Hydrofoob plasma coaten gebeurt dan weer bij textiel of medische apparaten, zoals een katheter met hydrofiele coating, en consumer electronics. De techniek wordt bovendien ook toegepast voor het coaten van PDMS (polydimethylsiloxaan). Bij PDMS is deze coating noodzakelijk om een sterke verbinding te creëren tussen oppervlaktes.

Vóór de behandeling

Oppervlak na behandeling

Katheter met hydrofiele coating en andere hygienic surface treatments in de medische sector

Hygienic surface treatments zijn een veelgebruikte methode in de voedingssector, maar ook in de medische wereld. In deze tweede sector bestaan er uiteraard eveneens hoge eisen op het gebied van hygiëne. Hygienic surface treatments door middel van plasma zorgen ervoor dat aan deze eisen kan worden voldaan. Een catheter met hydrofiele coating gebruikt u bijvoorbeeld om de oppervlakte gemakkelijker te kunnen bevochtigen. De catheter met hydrofiele coating is daardoor eenvoudiger in te brengen. Een katheter met hydrofiele coating is slechts één mogelijke toepassing van deze techniek. We vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden van een catheter met hydrofiele coating als u contact met ons opneemt.

Laat ons weten hoe we u kunnen helpen

Bij SINVACON vindt u een ruim aanbod aan systemen voor plasmabehandelingen, zoals plasma coatingetsen en reinigen. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over een hydrofiele coating catheter of over hygienic surface treatments? Of wilt u PDMS laten coaten? Neem dan contact met ons op, wij vertellen u bovendien graag meer over de mogelijkheden voor verhuur en aankoop. Tevens kunt u de behandeling van uw materialen aan ons uitbesteden. Hoe kunnen we u helpen? Laat het ons weten via het contactformulier of bel naar  +32(0)478 54 69 68.

Provinciebaan 102, B-Gavere
BE 0502.711.309
+32 (0)478 54 69 68
pascalverheyen@sinvacon.be

SINVACON